Nyhetsbildet har de siste årene vært preget av en rekke kriger flere steder i verden. Russlands angrep på Ukraina og Gaza-krigen har bidratt til at stadig flere barn og unge uttrykker bekymringer for fremtiden og manglende utsikter for en fredeligere verden. Samtidig ønsker mange å forstå hva som er årsaken til at kriger oppstår, og hvorfor ikke FN og verdenssamfunnet klarer å stoppe pågående kriger og konflikter.
I dette kurset deler FN-sambandet eksempler fra sin undervisningsportofølge, som inkluderer foredrag, nettressurser og rollespill, deriblant simuleringer av møter i FNs Sikkerhetsråd. Så vil dagens gjest, professor Hilde Henriksen Waage (UiO), forelese om Syria og om sitt pågående forskningsarbeid om fredsprosesser i Midtøsten.
Påmeldingsfrist: 15.9.2025
Hilde Henriksen Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo, og har samtidig en bistilling som forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, hvor hun i flere perioder også har fungert som direktør. Hennes fagfelt omfatter Midtøsten og stormaktspolitikk etter 1900. Hun har tidligere publisert en rekke bøker og artikler om blant annet Syria, Israel-Palestina-konflikten, USA og Iran, samt Norges rolle i fredsprosesser. Hun vant formidlerprisen ved UiO i 2024 og forsker for tiden på hvorfor ulike fredsprosesser i Midtøsten ikke har lyktes.
Stian Olsen er skole- og utviklingssjef i FN-sambandet. Han er utdannet historiker og pedagog, og tidligere mangeårig skoleleder i Oslo-skolen. Han er for tiden også medlem av den Norske UNESCO-komiteen.
Knut Straume er rådgiver for FN-sambandet i Vestfold, Telemark og Agder. Han er utdannet historiker og religionsviter, og har tidligere jobbet ved Vest-Agder-Museet og ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.